In cazul in care retragerea unui asociat se face cu acordul tuturor asociatilor, se intruneste Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) care voteaza aprobarea cererii de retragere a Asociatului.
Retragerea conventionala produce efecte intre parti de la momentul aducerii la cunostinta asociatilor notificati a ‘Declaratiei de retragere’ sau la momentul adoptarii valabile a ‘Hotararii de aprobare’ a ‘Cererii de retragere’, iar fata de terti de la momentul pronuntarii ‘Rezolutiei de admiterea a dosarului’ de catre Oficiul Registrului Comertului competent privind inregistrarea acestor acte.
Retragerea unui asociat dintr-un SRL face parte dintre modalitatile de incetare a raporturilor de asociere si consta in parasirea voluntara a societatii cu consecinta incetarii calitatii de asociat si a rascumpararii de catre asociatii ramasi in societate a partilor sociale ale asociatului retras.
In aceste cazuri, procedura de retragere la Registrul Comertului dureaza aproximativ 7 zile, cu exceptia cazului in care, asociatul retras cesioneaza partile sale catre terti, dupa ce in prealabil a respectat dreptul de preemptiune ale asociatilor ramasi in societate.
In lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage, pentru motive temeinice, doar in baza unei hotarari a tribunalului.
Asociatul se va adresa Tribunalului cu o cerere de chemare in judecata ce va avea ca obiect constatarea retragerii sale precum si plata contravalorii partilor sociale. In aceasta din urma situatie, instanta va decide si cu privire la structura participarii la capitalul social. Neintelegerile grave dintre asociati reprezinta un motiv temeinic in virtutea caruia asociatul se poate adresa instantei de judecata pentru a solicita pronuntarea unei hotarari prin care sa se constate retragerea sa din societate.
Retragerea poate deveni judiciara chiar si in cazul in care exista prevederi in actul constitutiv, dar nu exista un acordul concret al asociatilor in acest sens.
Retragerea dintr-o SRL are natura juridica a unei rezilieri partiale, fie judecatoreasca, in conditiile art. 226 alin. 1 litera c), fie conventionala in conditiile art. 226 alin. 1 literele a) si b). Rezilierea conventionala partiala se realizeaza fie prin denuntarea unilaterala a contractului de societate, fie ca urmare a acordului asociatilor.
Retragerea judiciara va produce efecte de la momentul pronuntarii de catre instanta competenta a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, iar durata poate fi estimata si la ani de zile, avand in vedere cele doua cicluri procesuale in acest caz: fond si apel.
In cazul retragerii pe cale judecatoreasca, instanta va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
La retragerea unui asociat dintr-un SRL, asociatii trebuie sa fie atenti la urmatoarele aspecte:
sa inregistreze la Registrul Comertului noul act constitutiv;
sa acorde acestuia dividendele cuvenite pana la momentul retragerii
asociatul care s-a retras raspunde de pierderi si ramane obligat fata de terti pentru operatiile facute de societate pana la data retragerii.
Cazurile de retragere sunt prevăzute în Legea nr. 31/1990.
Hotărârea tribunalului este posibilă în anumite situaţii:
nu există prevederi în actul constitutiv;
nu se realizează acordul unanim;
asociatul trebuie să aibă motive temeinice.
Hotărârea este supusă numai apelului.
Printre motivele temeinice se numără:
neînţelegerile între asociaţi;
constatarea unor nereguli săvârşite de ceilalţi asociaţi în dauna societăţii.
Dacă instanţa ADMITE, aceasta dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul social a celorlalţi asociaţi.
Dacă în urma retragerii, societatea rămâne cu un singur asociat, legea prevede că va opera dizolvarea societăţii.
EXCEPŢIE: Dizolvarea nu se produce dacă asociatul rămas hotărăşte continuarea societăţii sub forma societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic, potrivit art. 229 din Legea nr. 31/1990.
Read more articles
Newer
Older
- Loghează-te sau înregistrează-te să postezi comentarii