Fuziunea și achiziția sunt cele două strategii de restructurare corporativă cele mai frecvent aplicate, dar nu sunt una și aceeași. Acestea sunt forma extinderii externe, prin care, prin combinații corporative, entitățile de afaceri achiziționează o afacere în desfășurare și cresc peste noapte. Ajută afacerea în maximizarea profitului și a creșterii prin creșterea nivelului de producție și operare de marketing. In timp ce fuziune înseamnă "a combina", achiziția înseamnă "a dobândi".
Din punct de vedere tehnic, fuziunea consta în combinarea a doua sau mai multe companii cu scopul de a crea o entitate economica prin unificarea patrimoniilor.
Fuziunea este tratata de multi economisti ca o forma de achizitie si cunoaste doua forme: absorbtia si fuziunea pura sau contopirea. Aceasta din urma forma de fuziune este cunoscuta si sub numele de fuziune prin consolidare.
Din punct de vedere juridic, fuziunea este operatiunea prin care se realizeaza o concentrare a societatilor comerciale. Acestea pot avea aceeasi forma juridica sau forme diferite.
Absorbtia consta în înglobarea de catre o societate a uneia sau a mai multor societati comerciale, care îsi înceteaza existenta. Fuziunea pura sau contopirea consta în reunirea a doua sau mai multe societati comerciale, care îsi înceteaza existenta, pentru constituirea unei societati comerciale noi. Prin absorbtie, firma cumparatoare dispare, iar actionariatul acesteia primeste, în locul vechilor actiuni, titluri ale firmei cumparatoare, la un anumit raport de schimb. Firma achizitoare dobândeste toate drepturile patrimoniale ale firmei absorbite si, în acelasi timp, toate obligatiile acesteia. Aceasta modalitate mai poarta numele de fuziune statutara, deoarece se realizeaza în conformitate cu statutul firmei care realizeaza încorporarea. De regula, actiunile firmei achizitionate sunt preschimbate direct pe actiuni ale firmei achizitoare, dar aceasta din urma le poate cumpara si cu plata în numerar sau în alte active financiare.
În cazul fuziunii pure, distinctia între firma cumparatoare si cea cumparata devine irelevanta, întrucât cele doua firme se unesc într-o companie noua, firmele originare încetându-si existenta juridica. În acest caz, actionarii celor doua firme fuzionate primesc, în schimbul vechilor actiuni, actiuni la compania nou înfiintata. De asemenea, ei pot opta pentru plata în numerar, în contul drepturilor lor de actionari, sau sa dobândeasca obligatiuni emise de noua companie. Absorbtiile sunt mai frecvente decât consolidarile, datorita numeroaselor dificultati în realizarea unei veritabile fuziuni, în special din punct de vedere juridic, în absenta unei unificari a statutelor si a regulilor juridice aplicabile în tarile originare.
Fuziunile sunt rare, deoarece cel mai adesea companiile sunt achiziționate de alte companii și este mai mult de absorbție a funcționării companiei țintă. Termenul de fuziune este mai des folosit pentru a arăta respect față de angajați și foști proprietari atunci când o altă companie este preluată. Fuziunile și achizițiile sunt un mijloc pentru o strategie de afaceri pe termen lung. Ar trebui luate în considerare trei considerente importante:
compania trebuie să fie dispusă să-și asume riscuri și să facă investiții timpurii pentru a beneficia pe deplin de fuziune, concurenți și industria ia aminte și începe să fuzioneze sau să se achiziționeze.
pentru a reduce și diversifica riscul, trebuie făcute pariuri multiple, deoarece unele dintre inițiative vor eșua, în timp ce altele se vor dovedi fructuoase.
conducerea firmei achizitoare trebuie să învețe să fie rezistentă, răbdătoare și capabilă să imite schimbarea datorită dinamicii de afaceri în continuă schimbare din industrie.
Din perspectiva afacerilor, există o serie întreagă de fuziuni diferite. Distins prin relația dintre cele două companii care se îmbină, iată câteva tipuri:
Fuziune orizontală - Două companii care sunt în concurență directă și împărtășesc aceleași linii de produse și piețe
Fuziune verticală - un client și o companie sau un furnizor și o companie
Extinderea pieței - Două companii care vând aceleași produse pe diferite piețe
Extinderea divizării de produse - Două companii care vând diferite produse, dar au legătură cu acestea, pe aceeași piață
Conglomerare - Două companii care nu au domenii comerciale comune
O "achiziție" apare atunci când o societate sau o corporatie își asumă controlul asupra unei alte societăți și își administrează toate operațiunile sale comerciale. În acest proces de restructurare, o singură companie excesează cealaltă companie și decizia este luată în principal în timpul crizelor din economie sau în timpul marjelor de profit în scădere. Dintre cele două, cea care este mai puternică din punct de vedere financiar și mai mare în toate privințele "stabilește puterea sa". Operațiunile combinate funcționează apoi sub numele entității puternice care preia și stocurile existente ale celeilalte companii.
Achizițiile sunt acțiuni prin care companiile caută economii de scară, eficiență și o vizibilitate sporită pe piață. Cu toate acestea, ele sunt adesea congenioase, deoarece toate părțile sunt mulțumite de acord. Alteori, achizițiile sunt mai ostile. Un alt tip de achiziție este o fuziune inversă, o afacere care permite unei companii private să devină listată ca o companie publică cu acțiuni tranzacționabile într-o perioadă relativ scurtă de timp.
Indiferent de categoriile și structurile lor, toate fuziunile și achizițiile au un scop comun, acela de a crea sinergii. Sinergia face ca valoarea companiilor combinate să fie mai mare decât suma celor două părți. Succesul unei fuziuni sau achiziții depinde de sinergia realizată.
Motivele pentru care are loc o achiziție sau o fuziune sunt destul de similare și se întâmplă de obicei deoarece operațiunile combinate pot beneficia ambele firme prin economii de scară, o mai bună tehnologie și schimb de cunoștințe, o cotă de piață mai mare etc. Cu toate acestea, de obicei, ceea ce se întâmplă este că o companie va achiziționa un alt dar afacerea va fi pretinsă a fi o fuziune, chiar dacă este, de fapt, o achiziție în sens tehnic. O diferență majoră între fuziune și achiziție este aceea că, în general, într-o fuziune, companiile care vin împreună vor avea o dimensiune similară; cu toate acestea, într-o achiziție, o companie va fi mai mare și mai puternică decât societatea mai mică care este achiziționată.Mai mult, într-o fuziune, ambele companii se confruntă cu existența, iar societatea mai mare comună va fi redenumită, în timp ce într-o achiziție ambele companii își vor relua activitatea sub o companie mai mare care a achiziționat firma mai mică.
Read more articles
- Loghează-te sau înregistrează-te să postezi comentarii