Dreptul minorilor și al familiei include drepturi și responsabilități legale pentru protejarea și sprijinirea copiilor și familiilor. Exemple de drepturi și responsabilități includ: • Dreptul copiilor la o educație adecvată și la oportunități egale de a-și atinge potențialul • Dreptul adulților la asistență medicală și la alte servicii sociale și de sănătate pentru a-și crește copiii • Dreptul părinților la libera alegere a modului în care își vor îngriji copiii și la protecția lor împotriva abuzurilor sau neglijării • Responsabilitatea părinților de a-și asigura copiii cu hrană, îmbrăcăminte și adăpost • Responsabilitatea părinților de a se asigura că copiii lor învață, se dezvoltă și se bucură de o viață sănătoasă și fericită • Dreptul copiilor de a fi protejați împotriva exploatării și abuzurilor • Dreptul familiilor de a fi reunite și de a trăi în siguranță și pace.
1. Drepturi ale copiilor 2. Drepturile parintilor 3. Tutela copiilor 4. Adoptia 5. Custodia copiilor 6. Asistenta sociala si protectia copiilor 7. Responsabilitatea parintilor 8. Dreptul la educatie 9. Dreptul la sanatate 10. Dreptul la protectie 11. Dreptul la comunicare 12. Dreptul la familie 13. Dreptul la asistenta financiara 14. Dreptul la egalitatea de tratament 15. Drepturile copiilor cu dizabilitati
Avocatul specializat in dreptul minorilor si familie trebuie sa fie in masura sa trateze cauze precum custodia parintilor, divortul, adoptia, plata pensiilor alimentare si alte probleme legate de minori. Acesta se ocupa de tot ceea ce poate afecta minorii in interiorul familiei, precum si aprobarea sau respingerea cererilor de schimbare a numelui, schimbarea resedintei, schimbarea numelui parintilor sau a tutorelui legal, stabilirea responsabilitatii parintilor pentru educatia copilului, stabilirea drepturilor si obligatiilor parintilor si tutorelui legal. De asemenea, acesta poate trata si alte cauze legate de minori, cum ar fi infractiunile comise de acestia, procedurile de asistenta sociala sau chiar asigurarea protectiei minorului.